Hjulguide

Din hjulguide til valg af det rigtige hjul

Når du står og mangler hjul til din køkkenø, dine værkstedsvogne eller din produktionslinje, er det vigtigt at du får det rigtige hjul til opgaven.

Uanset hvor og til hvad hjulet skal anvendes, skal du tage stilling til såvel materiale som til funktionalitet. Læs med her, hvor vi har samlet de mest basale kriterier i en hjulguide.

  • Hvor meget skal hjulet kunne bære?
  • På hvilket underlag skal hjulet køre og hvor ofte?
  • Skal hjulet bruges i særligt varme eller fugtige omgivelser?

Vidste du fx at de fleste gummihjul indeholder olier og derfor kan efterlade mærker? Af den grund fraråder vi brug af gummihjul på din køkkenø eller inventar, hvis du fx har trægulve. I andre sammenhænge kan det være afgørende at hjulet er modstandsdygtigt overfor stærk varme fx til brug i bageriernes ovne. 

Drejelige hjul eller faste hjul? Hjul med eller uden bremse?

Et løst hjul er godt til renovering af allerede eksisterende hjulløsninger.

Hjul i drejelige gafler retter sig ind efter kørselsretningen og gør vognen lettere at manøvrere omkring fx hjørner, reoler og andet materiel. Hvorimod et hjul i fast gaffel er retningsstabilt og er lettere at skubbe og trække i lige linje. Kører du med en vogn med to faste og to drejelige hjul, kræver det således færre kræfter at holde den ønskede retning end det kræver at manøvrere en vogn med fire drejelige hjul – bare tænk på indkøbsvognen i Bilka.

Et hjul med bremse er nyttigt, hvis det er vigtigt at enheden står stille, hvor du har sat den. Det kan bl.a. være relevant, hvis du også bruger vognen som arbejdsbord eller plukvogn.

Hvor meget skal hjulet kunne bære?

Når du vælger hjul til vogne, skal du være opmærksom på, at hjulene ikke kun skal bære lasten. De skal også bære vognen! Altså skal du lægge vognens vægt sammen med den vægt du maksimalt ønsker at transportere, den samlede vægt deles så med antallet af hjul. I brug kan der opstå situationer, hvor et af hjulene svigter eller slipper kontakten med underlaget. Derfor anbefaler vi, at den samlede vægt kan bæres af tre hjul, selvom din vogn er udstyret med fire. 

Altså, vejer vogn + last 1200 kg, skal ét hjul kunne bære 1200/3 = 400 kg.

Også værd at vide om hjul

Nogle forhold kan påvirke hjulets egenskaber negativt. Hvis du fx bruger dine hjul i høje temperaturer, kan bæreevnen i nogle tilfælde blive reduceret. I sådanne tilfælde anbefaler vi vores specialudviklede varmefaste hjul.

Af andre eksempler kan nævnes sollys. Sollys kan påvirke farven på hjulets bane og også bevirke en vis nedbrydning af banematerialet. I det efterfølgende får du eksempler på andre faktorer, der kan påvirke et hjuls særegne egenskaber.

Ydre påvirkninger der kan påvirke hjulenes effektivitet og kvaliteter, kan være:

  • Kulde og varme
  • Vand, salt, kemikalier og sollys
  • Hastighed og belastning
  • Underlagets beskaffenhed

På samme måde, som omgivelserne kan påvirke dine hjul, kan dit valg af hjul også påvirke dine omgivelser. Hjulbanens hårdhed, form og materiale har nemlig afgørende indflydelse på bl.a:

  • Hvor meget støj hjulene genererer under kørsel
  • Hvor meget energi der skal bruges på at sætte hjulene i gang (igangsætningsmodstand)
  • Hvor effektiv vognen er at manøvrere med (rulle- og drejemodstand)

Se hele vores udvalg af Hjul

Er din opgave endnu mere kompleks?

Så læs med her!

På vores værksted har vi en drejebænk og nogle yderst kompetente medarbejdere til at betjene den. Så hvis standardløsningen ikke lige passer til dit projekt, kan vi bearbejde hjulet specielt til din opgave. Det kan fx være bearbejdning af nav eller bane, afdrejning til V- eller U-spor mm. Endelig anbefaler vi, at du også tager et kig på vores side med speciallavede hjul. Her kan du se et udvalg af vores kundespecifikke hjulløsninger.

Er du stadig i tvivl om hvilket hjul du skal vælge? Vi er altid klar ved telefonen for at hjælpe dig! Med mere end 35 års erfaring i branchen og stor viden om hjul, finder vi den rette løsning til dig første gang.

Tilbage til oversigten
Vi laver også hjul specialdesignet til dine behov. Tag et kig på vores side med  speciallavede hjul  og se udvalget af kundespecifikke hjulløsninger.
Ring til os på +45 98 14 77 77
eller lad os ringe dig op
Bliv ringet op
Tilbage til oversigten